Acest site are suport limitat pentru browserul dvs. Vă recomandăm să treceți la Edge, Chrome, Safari sau Firefox.
Felicitări! Comanda dvs. beneficiază de transport gratuit Transport gratuit la comenzi peste 200 lei

Use coupon code WELCOME10 for 10% off your first order.

Cart 0

Felicitări! Comanda dvs. beneficiază de transport gratuit Încă 200 leiși te bucuri de livrare gratuită.
Nu mai sunt produse disponibile pentru achiziție

Produse
Asociază cu
Este acesta un cadou?
Subtotal Gratuit
TVA Inclus {{ amount }}

Istoria sutienului

Istoria sutienului

Ne este bun prieten, îl iubim pentru că ne susţine nu numai bustul, ci și moralul şi, dacă îl alegem corect, ne ajută fără să ne dea bătăi de cap şi este mereu alături de noi.

Sutienul este acel articol vestimentar pe care îl folosim foarte des, câteodată zilnic, motiv pentru care merită să-i arătăm puţină apreciere şi să ne întoarcem în timp pentru a-i cunoaşte istoria. 

Şi ne întoarcem cale lungă pentru că încă din antichitate, în special în Grecia Antică şi Roma, este documentată folosirea unei bucăţi de material textil prins la spate pentru a susţine sânii. 

În anul 2008, în Austria, au fost descoperite piese vestimentare care datează din Evul Mediu şi sunt extrem de asemănătoare cu ce este astăzi un sutien. Încă din acele vremuri existau elemente decorative aplicate pentru a transforma articolul şi a-l face mai mult decât o simplă utilitate. 

Corsetul îşi face apariţia în jurul secolului XVI şi este piesa de bază până în secolul XX, când nevoia de confort, utilitate şi adaptare la articolele vestimentare atunci folosite determină un designer francez să separe corsetul în două piese distincte şi bretelele de susținere au fost adăugate părţii de sus. Revista americană Vogue este cea care foloseşte termenul „brassiere” pentru prima dată în 1907, iar în 1911 cuvântul este oficial adăugat în Oxford English Dictionary. Popularitatea corsetului a fost mai departe întreruptă de Primul Război Mondial. Lipsa materialelor a determinat renunţarea la corset pentru a redirecţiona folosirea metalului. Foarte multe femei au început să lucreze în fabrici, astfel că un corset care să le restricţioneze mişcările nu mai era deloc practic şi s-au îndreptate către brassiere.

În 1910 este inventată prima formă a sutienului modern din nevoia de a purta ceva mai uşor şi care să se potrivească mai bine cu rochiile populare de atunci. În timp ce se pregătea pentru un bal, Mary Phelps Jacob, o fată de 19 ani a considerat corsetul mult prea rigid şi voluminos pentru a fi purtat sub rochia uşoară. Folosind două batiste şi panglică roz, a cusut un accesoriu care să aibă utilitate, dar care să fie mult mai confortabil şi să-i ofere libertate de mişcare. Lipsa corsetului rigid a lăsat-o să se mişte şi să danseze în voie în timpul balului, lucru imediat observat de femeile din jurul ei care au rugat-o să le confecţioneze accesoriul minune. 

Nevoia de libertate în mişcare şi dorinţa de confort, culminând cu schimbările aduse de Primul Război Mondial, au scos pentru totdeauna corsetul din utilizarea lui zilnică. 

Evoluţia sutienului este strâns legată de schimbările în statutul femeilor şi recunoașterea drepturilor acestora. Accesul şi libertatea de a lucra, dreptul la vot, accesul la educaţie, participarea la activităţi sportive şi o viaţă mai activă în general, dar şi schimbările în modă au influenţat design-ul sutienului în deceniile ce urmează. Practic, schimbările în stilul de viaţă al femeilor se reflectă în modificările lenjeriei purtate. Evoluţia este rapidă, fiecare deceniu punându-şi amprenta asupra stilului sutienelor. 

În anii ’20, silueta dreaptă a rochilor are nevoie de un sutien tip bustieră, cu o formă dreaptă şi cu rol de a aplatiza pieptul femeilor. 

În 1922, Ida Rosenthal, o imigrantă din Rusia, croitoreasă care lucra la un magazin de rochii din New York, a decis să modifice forma dreaptă a bustierelor folosite atunci pentru a face ca pieptul femeilor să fie mai bine pus în evidenţă şi astfel rochiile să se aşeze mai bine. Compania soţilor Rosenthal dezvoltă sutiene de mărimi diferite şi este prima care pune pe piaţă sutienul pentru alăptare. În anii ’30 accentul se pune pe cupe şi tot atunci este introdusă de S.H. Camp and Company metoda de măsurare a cupelor folosind literele A, B, C, D. Bretelele ajustabile încep şi ele să fie folosite, la fel şi metoda de închidere a sutienelor care sunt de acum adaptate diferitelor dimensiuni şi forme ale corpului.  

Frederick Mellinger pune pe piaţă sutienul push-up în anul 1947 şi acesta devine un accesoriu extrem de popular. Al Doilea Război Mondial a influenţat şi el construcţia sutienului, fiind necesar un design care să se adapteze nevoilor multor femei care s-au alăturat armatei şi aveau nevoie de un sutien confortabil care să fie purtat sub uniformă. 

Sutienul cu cupe conice este cel reprezentativ anilor ’50, o perioadă în care Hollywood influenţează moda şi alegerile femeilor. Vedete precum Marilyn Monroe fac acest model popular, readus în atenţie în anii ’90 de Madonna. 

Sutienul continuă să evolueze. Forma, calitatea materialelor şi durabilitatea sunt îmbunătăţite semnificativ, iar în anul 1977 este inventat sutienul de sport, fitness-ul fiind din ce în ce mai popular. 

De la cele din materiale preţioase, adevărate piese de bijuterie pline de diamante, la cele cu spumă cu memorie, sutienele continuă să evolueze şi să se adapteze stilului nostru de viaţă. Din materiale moderne cum sunt microfibra fină, dantela elastică delicată, tulle, bumbac sau satin elegant, sutienele sunt astăzi ultra comode şi rezistente. 

Le suntem recunoscătoare pentru ajutor şi ne răsfăţăm cu modelele, culorile şi materialele care astăzi sunt atât confortabile, cât şi foarte frumoase.