Ca orice pe lumea asta, lenjeria intimă are și tabieturile ei pentru o viață lungă. E delicată, e din materiale cât mai fine și sensibile ca să ne ofere tot confortul și să acopere și partea de funcționalitate. Așa că azi o să povestim despre cum ne îngrijim lenjeria ca să ne bucurăm cât mai mult timp de ea.
Nu e nimic complicat, sunt convinsă că într-o formă sau alta le știm noi pe astea, doar că ne mai luăm cu una-alta și mai uităm, se mai întâmplă să fim și în pană de timp, ne mai încearcă și o doză de comoditate câteodată și într-un final ajunge să ne pară rău atunci când lenjeria noastră preferată a fost compromisă.
Așadar, pentru că e timpul prețios, hai să intrăm direct în subiect.
Atunci când vorbim de articolele de lenjerie intimă se recomandă spălarea manuală. Nu chiar pentru toate, dar pentru cele mai delicate, din materiale fine se pretează spălarea manuală (chiloții și maieurile de bumbac, de exemplu, pot fi spălate în mașina de spălat). Și uite așa, în doi timpi și trei mișcări... punem într-un vas curat/chiuvetă apă călduță, adăugăm puțin detergent, agităm un pic apele până facem spume, punem lenjeria la înmuiat (sortată pe culori în prealabil), eventual mai trecem articolele un pic prin mână ca să ne asigurăm că se vor înmuia bine, le lăsăm preț de un sfert de oră să stea în apă, le mai frecăm puțin în zonele în care trebuie insistat, apoi le limpezim bine de tot (în mai multe ape dacă e nevoie) și le stoarcem ușor. Deși cele mai uzuale sunt stoarcerea prin răsucire sau făcutul ghemotoc, aici ar fi super bine dacă am face asta ușor, prin presare. Ulterior putem pune frumos articolele noastre pe umerașe sau, la fel de bine, putem pune pe uscător un prosop mare și poros sau mai multe și apoi lenjeria. În felul acesta evităm ca la final să avem urme de sârme de la uscător sau de la cârligele de rufe, iar prosoapele își vor face treaba și vor absorbi excesul de apă. Paranteză: O clătire post cumpărare este mai mult decât recomandată. Fiind produse noi, nu necesită efort sau timp prea mult, iar dacă ne gândim cât de importantă este igiena personală, eu cred că merită.
Fă din spălarea manuală un moment de răsfăț pentru tine.
Chiar dacă la prima vedere o să te bufnească râsul, o să vezi că e posibil. Cât stă lenjeria ta la înmuiat, poți să te bucuri de o mască de hidratare a tenului și decolteului, câteva pagini răsfoite dintr-o carte, muzica preferată pe fundal, o trecere în revistă a celor mai importante știri etc șamd. În felul ăsta fructifici la maxim timpul și spălarea manuală nu mai pare așa o corvoadă. La mine merge de minune de cele mai multe ori o muzică de chitară acustică pe fundal (acum, fiind în febra concediilor recunosc că îmi pică la fix și o muzică grecească) cu o mască pe față și decolteu. Cât ai zice pește le-am făcut pe toate. Acum nu îți imagina că am făcut așa mereu, nici mie nu îmi ajunge timpul, dar am ajuns la concluzia că e mai rentabil așa, din toate punctele de vedere. Și treptat, treptat, am tras de mine până mi-am făcut din asta un obicei. Și cum zice mamaie când fac ceva bun - “să-ți păstreze Dumnezeu obiceiul” – mă țin la el și nu mi se mai pare nimic ieșit din comun. Plus că nu mai e ca pe vremuri când femeile foloseau leșie și nu era zi în care să spele “ceva” ca să fie pentru “mâine”. Acum majoritatea avem mai multe rânduri de lenjerie și în maxim juma’ de oră pe săptămână (la mine se întâmplă în weekend) am rezolvat treaba. Și dacă ne gândim un pic, luând în considerare faptul că sutienele se spală de regulă după două-trei purtări și chiloții după fiecare purtare, nu e nu știu cât de curățat la ele.
Mai departe, share-uiesc cu tine ce m-a ajutat pe mine ca lenjeria mea intimă să reziste mai mult timp, poate îți este și ție de folos:
- De fiecare dată se sortează articolele pe culori înainte de a fi băgate la spălat. Asta ca să nu riscăm ca un articol mai buclucaș să le păteze pe celelalte.
- La spălarea manuală nu folosim apă fierbinte, ci călduță. Oricum ar fi, mai bine apă rece decât fierbinte. Apa fierbinte crește riscul de decolorare și afectează elasticitatea articolului pe termen mediu și lung, iar o lenjerie cu elasticitate compromisă, oricât ne-ar fi de dragă, nu își mai atinge scopul. Pentru petele de sânge, apa rece ca gheața își va face treaba.
- Articolele de lenjerie (care se pretează spălării automate) nu se pun în mașina de spălat cu alte haine. Sau dacă sunt prea puține și sub nicio formă nu suportă așteptarea, săculeții speciali de spălare lenjerie sunt absolut indispensabili. Pare că merge și fără, dar după câteva spălări la grămadă, garantat lenjeria ta va avea de suferit.
- Sutienele se spală exclusiv manual. Folosind spălarea automata riști ca sârmele să se strâmbe sau să perforeze materialul, cusăturile să fie afectate, iar sutienul să nu mai arate nicicum și cel mai important, să nu-și mai facă treaba de susținere a bustului. Și totuși, deși e total nerecomandat să speli sutienele în mașină, dacă e o urgență, folosește măcar săculeții speciali ca să eviți să se agațe articolele între ele.
- Indiferent că vorbim de spălarea manuală sau automată (de regulă, chiloții se spală la 40◦ la un program pentru rufe delicate), ar fi bine să nu folosești detergenți puternici pentru că afectează calitatea materialului pe termen lung. Ca să nu mai vorbim de persoanele care au o piele sensibilă.
- Nu se folosește sub nicio formă uscătorul de rufe, ai toate șansele (din experiență îți spun) ca după chiar o singură uscare, lenjeria ta să își piardă elasticitatea, să se lăbărțeze, să nu mai arate nicicum și să nu mai fie de utilizat. Cele mai în pericol sunt aici articolele elastice, din elastan sau alte materiale delicate precum dantela.
- Și legat de îngrijirea lenjeriei noastre intime, să nu uităm că depozitarea corespunzătoare are rolul ei, găsești aici un articol dedicat acestui subiect.
Să nu mă înțelegi greșit, și eu sunt o fire pragmatică și pun preț pe timpul meu, dar în același timp pun preț și pe banii mei. Așadar, luând în considerare și investiția făcută și faptul că vreau să port articolele pe care eu le-am ales și pe care am dat bănuții cât mai mult timp posibil, m-am convins că e mai mult decât rentabil să investesc juma de oră la final de săptămână pentru spălarea manuală a lenjeriei intime.
Dacă și tu gândești la fel și suntem pe aceeași lungime de undă, sper ca acest articol să îți fie de folos.
Pe data viitoare!