Acest site are suport limitat pentru browserul dvs. Vă recomandăm să treceți la Edge, Chrome, Safari sau Firefox.
Felicitări! Comanda dvs. beneficiază de transport gratuit Transport gratuit la comenzi peste 200 lei

Use coupon code WELCOME10 for 10% off your first order.

Cart 0

Felicitări! Comanda dvs. beneficiază de transport gratuit Încă 200 leiși te bucuri de livrare gratuită.
Nu mai sunt produse disponibile pentru achiziție

Produse
Asociază cu
Este acesta un cadou?
Subtotal Gratuit
TVA Inclus {{ amount }}

Cum aleg sutienul potrivit?

Cum aleg sutienul potrivit?

Bună întrebare…  Când eram mică abia așteptam să port sutien, mi se părea ceva super tare și atât de feminin. Și acum sunt de aceeași părere, nu m-aș mai vedea fără sutienele mele, doar că le văd cu alți ochi. Nu m-aș fi gândit niciodată cât de mult contează să alegi sutienul potrivit, mai presus de ce culoare sau model are. Dar ca de obicei, când ești mic totul pare mult mai simplu. Dar crești mare și înveți, nu-i așa?

Un sutien bun, potrivit ca mărime te poate face să te simți super bine în pielea ta, atât la propriu, cât și la figurat. De multe ori îți schimbă cu totul ținuta și îți aduce zâmbetul pe buze. Ca să nu mai spun că este de mare ajutor în susținerea bustului și uite așa evităm sau ameliorăm și durerile de spate, umeri sau gât. Iar postura noastră va avea numai de câștigat. Probabil că are legătură și cu faptul că strămoșul sutienului modern este nimeni altul decât corsetul.

Deși primul sutien a fost brevetat abia în 1914, iar Caresse Crosby a fost recunoscută ca inventator, există foarte multe voci care susțin că nu este exclus că acest sutien să nu fie primul din lume. Una peste alta, cei peste 100 de ani de la apariție, i-au fost de ajuns sutienului modern ca să fie de nelipsit din industria lenjeriei intime. Dacă sutienul brevetat era format din două batiste și o panglică, în ziua de azi avem la dispoziție o diversitate de modele, realizate în funcție de nevoile diferite ale purtătoarelor și asta nu se reduce doar la mărimi.

Dar să le luăm pe rând, în ordinea importanței.

Cum e cu mărimea sutienului? De unde știm ce mărime este potrivită pentru noi?

E posibil să nu ne dăm seama că nu purtăm tocmai mărimea potrivită? Cel mai probabil da, nu degeaba studiile arată că 80% din femei nu poartă o mărime corectă la sutien. Efectele nu-s deloc pe placul nostru, bineînțeles. Așa că dacă porți un sutien și persistă dureri de spate, umeri sau gât ar fi bine să te asiguri că nu sutienul pe care îl porți este cauza. Ar trebui să îți dea de gândit dacă sutienul are mărimea potrivită și dacă remarci urme proeminente pe piele după purtare sau chiar vânătăi.

Ca să știm cu certitudine care e mărimea noastră potrivită, avem nevoie de un centimetru de croitorie (de tip bandă) cu care să măsurăm:

  1. Circumferința de peste bust. Practic te măsori peste sâni, în așa fel încât să treci centimetrul peste partea cea mai plină (proeminentă) a sânilor, care este, în general, peste mameloane.
  2. și Circumferința de sub bust. În cazul acesta, asigură-te că ții centimetrul întins ferm fix sub sâni și că lungimea este cea potrivită, în așa fel încât sutienul să nu fie nici prea larg, dar nici să te strângă.

Ca măsurătorile să fie corecte, trebuie să ne asigurăm că centimetrul își menține poziția orizontală până la final, dacă se deplasează în sus sau în jos ne va induce în eroare cu privire la mărimile în centimetri și implicit putem alege o mărime nepotrivită la final.

Ghidul complet de mărimi îl găsești aici:

Și dacă și pe tine te roade curiozitatea, să știi dacă sutienul pe care îl porți acum, de exemplu, este sau nu potrivit pentru tine, până să pui centimetrul de croitorie la treabă, poți vedea cu ochiul liber când:

- Un sutien este prea mic: pielea dă pe dinafară, sunt urme pe piele de la purtare, cu alte cuvinte se vede că te strânge, partea din spate a sutienului (unde este închizătoarea) nu stă la orizontală pe mijocul spatelui, ci se ridică.

- Un sutien este prea mare: bretelele pică oricât de mult le-ai ajusta, cupele nu rămân pe poziții și se deplasează la fiecare mișcare pe care o faci, partea din față a sutienului (numită și panoul central) nu stă lipită de stern, exista acolo un spațiu care nu ar trebui sa fie, mai e loc vizibil în cupe.

Cam asta e povestea mărimilor la sutien, măsurarea este esențială, mai ales că nu este exclus ca mărimea noastră să fie alta acum, de regulă, o femeie schimbă șase mărimi la sutien pe parcursul vieții sale.

Mai departe, cred ca ar ajuta să aducem în discuție faptul că există mai multe stiluri de sutiene, care sunt în avantajul nostru în funcție de cum sunt sânii noștri și de forma pe care ei o au.

Sânii diferă de la femeie la femeie, dar, în general, pot fi grupați în următoarele categorii:

- Rotunzi (sau tip măr) – volumul țesutului este distribuit uniform, atât în partea superioară, cât și în partea inferioară. Au un aspect ferm și lor li se potrivesc, în general, mai toate modelele de sutiene (clasice, cu push-up, balconette ș.a.m.d.).

- Tip pendulă (sau tip pară) - Sunt mai moi și le lipsește volumul. Majoritatea țesutului atârnă sub baza sânului. Această formă poate fi întâlnită la persoane de toate vârstele, chiar dacă poartă sutien sau nu. De altfel, sânii pot fi din start în formă de pendul sau pot lua această formă după o sarcină sau odată cu trecerea anilor. Sutienele cu acoperire completă (clasice) și cele cu cusături ajută la ridicarea sânilor.

- Plini în partea superioară – În mare parte, volumul de țesut este situat în partea superioară, deasupra mameloanelor. Lor li se potrivesc perfect sutienele balconette, cu acoperire completă și dantelă flexibilă în partea de sus.

- Plini în partea inferioară – așa cum ai dedus deja, volumul de țesut este concentrat în partea inferioară. Pe aceștia îi avantajează, în mod special, tipurile de sutien cu decolteu adânc și cele de tip balconette.

- Tubulari - așa cum le spune și numele, au forma alungită, asemenea unor tuburi. Lor le stă bine de tot mai ales în sutiene cu push-up sau de tip balconette.

- Apropiați sau distanțați. Distanța între sâni poate fi aproape inexistentă sau mică (de un deget) sau evidentă (câteodată sânii pot fi la și mai mult de 2-3 degete distanță). Desi poate pare bizar, sutienele cu decolteu se potrivesc în ambele cazuri. De altfel, pentru sânii apropiați se potrivesc foarte bine sutienele cu jumătate de cupă, în schimb, pentru cei depărtați, merge la fix tipul balconette.

- Plați sau proeminenți. Prin analogie, disc versus sferă. În primul caz se recomandă sutienele cu jumătate de cupă sau cele cu decolteu generos. În cazul sânilor proeminenți se potrivesc atât sutienele care au cupa adâncă, cât și cele de tip balconette.

Legat de asta, cele mai populare tipuri de sutiene sunt, de departe, următoarele:

- Sutienele clasice: de regulă sunt cu acoperire completă, cu sau fără sârme, cu bretele mai late sau mai subțiri (de cele mai multe ori ajustabile), varianta soft (cupe subtiri) sau buretate cu scopul de a uniformiza aspectul și nicidecum de a amplifica proeminența sânilor, așa cum este în cazul sutienelor de tip push-up.

- Sutienele cu push-up: sunt unele dintre cele mai îndrăgite tipuri de sutien. Acestea au, în general, formă de sutien cu jumătate de cupă sau cu decolteu adânc și conțin o umplutură consistentă de burete (uneori chiar gel, spumă, aer sau apă) în interiorul cupei pentru a oferi volum. Deși ai fi tentată să crezi că doar persoanele cu sânii mici ar purta acest gen de sutien, sutienele de tip push-up sunt potrivite pentru diverse tipuri de mărimi. De asemenea, sutienele push-up reprezintă o alegere bună și pentru persoanele cu sânii plați.

Sunt, de altfel, la mare căutare, atunci când vorbim de sutiene:

- Sutienele tip balconette, cu diverite tipuri de cupe. Iată doar câteva exemple: cupă graduată, cupă soft, cupă neburetată fără sârmă, cupă buretată. Acest tip de sutien – balconette – este super potrivit pentru persoanele cu umerii lați și în general pentru o ținută care presupune un decolteu generos.

- Bustierele: ridică sânii, modelează talia, ideale pentru persoanele cu un bust voluminos.

- Sutienele speciale cum ar fi, de exemplu: sutien proteză, sutien pentru alăptat.

- Mărimile mari la sutiene pentru cele care se bucură de un bust generos.

Cam așa cu e cu sutienele moderne din ziua de azi. Avem la dispoziție o varietate de stiluri, culori, materiale și mărimi. Important este să știm să alegem ce este mai bun pentru noi și corpul nostru și… din fericire, avem de unde alege.